Uspješna preduzetnica na selu – Jelena Pejanović razvija agrobiznis kroz tradiciju zavičaja

 Uspješna preduzetnica na selu – Jelena Pejanović razvija agrobiznis kroz tradiciju zavičaja

Jelena Pejanović iz crmničkog sela Limljani znanje i iskustvo u domaćoj proizvodnji hrane vidjela je kao šansu za proširenje asortimana ponude kroz gastro suvenir specifičan za Bar i Crnu Goru.

Inovativnost kroz agrobiznis otvorili su Jeleni mogućnost da zasnuje radni odnos i registruje  privatnu firmu „Ukus i tradicija Pejanović“ uz podršku Opštine Bar za podsticaj preduzetništva. Tako je započela proizvodnju gastro suvenira „Ukus i tradicija“ uz primjenu tradicionalnih metoda karakterističnih za crmnički kraj.

Jelena je za kratko vrijeme postala veoma uspješna preduzetnica. Na porodičnom imanju kreirala je radno mjesto, a u poslu joj pomažu svi članovi domaćinstva, koji njeguju tradiciju i ljubav prema rodnom kraju.

Pejanovići se godinama bave proizvodnjom vina i agroturizmom.

Jelena Pejanović ostvarila preduzetnički san na selu

U gastro suvenir Jelena je upakovala proizvode iz bašte i voćnjaka Pejanovića. Oni imaju kapacitete i opremu za proizvodnju sokova od ruže, nara, zove i nane koje Jelena pakuje u male boce i plasira na tržište kao gastro suvenir „Ukus i tradicija“. Imaju sertifikat HACCAP, a cilj Pejanovića je da njihovi proizvodi dobiju žig „Dobro iz Crne Gore“.

Jelena je ostvarila preduzetnički san proizvodnjom gastro suvenira.

U gastro suvenir Jelena je upakovala proizvode iz bašte i voćnjaka Pejanovića

„Učestvujemo na sajmovima, pratim tržište i poznato mi je da turisti traže ove proizvode u malim pakovanjima. Gastro suvenirima i sličnim proizvodima valorizujemo Crmnicu, Bar, Crnu Goru i promovišemo lokalne resurse. Želim da budem podstrek mladim ženama da ostanu u ruralnim sredinama, razvijaju svoja domaćinstva, jer potencijala ima“, kaže Jelena, dodajući da su upotpunili ponudu u porodičnom domaćinstvu za turiste koji u sve krajeve svijeta mogu da ponesu suvenir „Ukus i tradicija“.

Jelenina energija dolazi iz želje da sa porodicom obezbijedi kvalitetan život na selu. Pejanovići su tome su uspjeli.

Pročitajte još