Učenici devetog razreda ponovo u školama: Fokus na pripremi za polaganje eksterne mature

 Učenici devetog razreda ponovo u školama: Fokus na pripremi za polaganje eksterne mature

Ilustracija: Foto: Pixabay

Odlukom Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, učenici devetih razreda u svim crnogorskim opštinama od danas pohađaju nastavu u školi. To je učinjeno kako bi se učenici što bolje pripremili za eksternu provjeru znanja, koja će se obaviti 13, 14. i 15. aprila.

Direktorica Osnovne škole „Pavle Rovinski” Dijana Laković kazala je da su pripreme počele mnogo ranije online putem, ali da je tradicionalni način rada značajan za učenike.

„ Znamo da je taj neposredni kontakt nastavnika i učenika mnogo značajan. Tako da nam je svima drago da su se deveti razredi vratili ove nedjelje. Mi smo kao, ostale i škole, napravili organizaciju da učenici nesmetano pohađaju nastavu i da bude fokus na pripremi za polaganje eksterne mature”, kazala je Lakovićeva za agenciju Mediabiro.

Ona je dodala da su preduzeli sve neophodne mjere kako bi učenici bezbijedno boravili u školi. Tako se vrši dezinfekcija učionica, kao i dezinfekcija ruku pri ulasku iz izlasku i škole.

„Posebno vodimo računa o svim epidemiološkim mjerama. Zbog toga nastavu pohađaju po dva odjeljenja u različitim smjenama. Nema gužve u učionicama. Raspored termina je takav da se djeca ne ostavljaju sama. Mi smo organizovali nastavu po sistemu blok-časova. Učenici su u jednoj učionici, a nastavnici dolaze kod njih”, poručila je direktorica Osnovne škole „Pavle Rovinski”.

Razredna starješina IX razreda u OŠ „Vuk Karadžić” Jovanka Blagojević smatra da je dobra odluka da učenici krenu u školu.

„Makar da im pružimo podršku koliko smo u mogućnosti. Ipak je drugačije kada se radi u školu u odnosu na online nastavu. Pripreme za eksternu provjeru znanja počele su već unazad dva, tri mjeseca. Iako su učenici bili online imali smo dodatne časove koje smo održavali. Smatram da ozbiljno radimo i da se ozbiljno trudimo i da dajemo maksimalnu podršku učenicima i kada je online nastava u pitanju”, poručila je Blagojevićeva.

Jedan od učenika devetog razreda osnovne škole „Vuk Karadžić” Radivoje Durutović kazao je da su on i njegovi drugari srećni što su se vratili u školske klupe.

„Trudimo se i ko hoće da nauči on može. Rekao bih da pripreme teku dobro. Nastavnici se trude da nas spreme najbolje što mogu. Intezivno rade sa nama i njima je teško koliko i nama, ali se snalazimo”, zaključio je Durutović.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još