Toplije more na Arktiku donosi snijeg i talase hladnoće Evropi

 Toplije more na Arktiku donosi snijeg i talase hladnoće Evropi

Foto: Pixabay

Sjeverni ledeni okean koji zbog globalnog zagrijavanja gubi zamrznuti prekrivač, direktno doprinosi jačim sniježnim padavinama u Evropi, kakve su bile 2018. kada se dogodio ledeni talas ​​nazvan „Zvijer sa Istoka“, navodi se u danas objavljenoj studiji.

Taj talas koji je paralisao veći dio sjeverne Evrope u februaru i martu 2018. godine, koštao je više od milijardu eura dnevno samo Veliku Britaniju.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Nejčer Džiosajens“ (Nature Geoscience), te velike sniježne oluje bile su direktna posljedica „abnormalno toplih“ voda u Barencovom moru. To more je nekoliko nedjelja prije tog fenomena ostalo bez ledenog prekrivača na oko 60 odsto svoje površine.

Taj ledeni talas je u Velikoj Britaniji nazvan „Zvijer sa Istoka“, u Švedskoj „Sniježni top“, a u Francuskoj fenomen „Moskva-Pariz“.

Studija zaključuje da će Barencovo more bez leda biti glavni izvor vlage za kontinentalnu Evropu i da će biti uzrok obilnih kiša ili sniježnih padavina, a to će uticati na infrastrukturu i saobraćaj.

„To će značiti poremećaj u snabdijevanju hranom, gorivom i uništavanje usjeva“, upozorava se u studiji i dodaje da možda djeluje čudno da zagrijsvanje Sjevernog ledenog okeana uzrokuje više snijega u Evropi.

„Međutim, priroda je složena i ono što se dešava na Arktiku, ne ostaje samo na Arktiku“, piše u studiji koju je vodila Hana Bejli (Hannah Bailey) sa univerziteta Ulu u Finskoj.

Po proračunu istraživača, iz tog mora je isparilo 140 gigatona vode, od koje je nastalo 88 odsto vlage koja je, kao snijeg, pala u Evropi.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još