Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a: U 2019. godini četiri smrtna slučaja kod nas

 Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a: U 2019. godini četiri smrtna slučaja kod nas

Svjetski je dan borbe protiv HIV/AIDS-a“. U 2019. godini u Crnoj Gori registrovano je 26 novih HIV/AIDS slučajeva, kao i četiri smrtna slučaja od posljedica AIDS-a, saopšteno je iz NVO Cazas.

Kažu da je tokom 2019. godine više od 12 miliona ljudi čekalo na HIV tretman, dok je 1,7 miliona inficirano HIV-om tokom 2019 jer nijesu imali pristup osnovnim servisima.

“Iz UNAIDS-a upozoravaju da COVID19 pandemija prijeti da ugrozi napredak koji je napravljen u svijetu posljednjih 20 godina i naglašavaju da, kao i svaka epidemija, ova dodatno produbljuje nejednakosti koje već postoje u društvu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, od kada je zabilježen prvi slučaj HIV-a 1989. godine do kraja 2019. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 303 slučaja virusa. Od početka epidemije do kraja 2019. ukupno 60 osoba je umrlo od posljedica AIDS-a”, dodaju u saopštenju.

Globalna kampanja, „Globalna solidarnost, podijeljena odgovornost“ ukazuje na povezanost zdravlja sa ključnim oblastima kao što su ljudska prava, rodna ravnopravnost, socijalna i ekonomska zaštita i privredni razvoj.

“Samo uz multisektorski pristup može se očekivati efikasno postizanje zadatih ciljeva na globalnom i nacionalnom nivou. Po prvi put, ovaj dan se u svijetu obilježava kao nijedan prije toga – u doba globalne pandemije uz brojne razlike i izazove koji su značajno usporili efikasnost javno zdravstvenih odgovora na HIV u svijetu. Sada je više nego ikada važno da prevencija, liječenje i podrška u odnosu na HIV/AIDS ostane u vrhu javno zdravstvenih prioriteta kako bi se održala niska stopa obolijevanja i efikasna kontrola nad epidemijom HIV/AIDS-a”, pojašnjavaju u saopštenju.

Crna Gora se sa epidemijom HIV-a u Crnoj Gori suočava od 1989. godine, dok je na globalnom nivou ova epidemija aktivna od 1983. godine.

To je epidemija koja traje jako dugo i uz postojanje preventivnih servisa i jasnog opredjeljenja države i svijeta da se bori protiv ove epidemije, u Crnoj Gori se uspješno održava niska stopa obolijevanja, podsjećaju iz Cazasa-a.

Ipak, to se, kako dodaju, može lako promijeniti ukoliko preventivni programi ne budu održivi i efikasni, ukoliko ne budu radili kontinuirano, na kvalitetnom nivou uz najveće standarde.

“U državama u kojima je makar nakratko prekinut rad servisa bilježio se značajan porast obolijevanja od HIV-a. Studije UNAIDS-a govore da ukoliko se rad preventivnih servisa smanji, ili u potpunosti ukine na period od šest mjeseci, može se kao posljedica očekivati više stotina smrti u svijetu koje su prouzrokovane HIV-om. U mnogim zemljama svijeta, upravo se ovo i dogodilo usljed COVID-a”, dodaju iz CAZAS-a.

Niske stope testiranja na HIV

Kako dodaju, procjene su da je broj slučajeva u Crnoj Gori veći zbog niske stope testiranja na HIV kao i niske kulture upotrebe kondoma i to samo ukazuje na potrebu da povećaju aktivnosti u oblasti prevencije, promocije upotrebe kondoma i testiranja.

“U momentu kada je terapijski odgovor na HIV dobar i kada znamo da osoba koja na vrijeme uđe u proces liječenja, može imati dug, kvalitetan i produktivan život i zdravo potomstvo – nedopustivo je da imamo tako nisku stopu testiranja. Moramo testiranje približiti građanima a naročito ranjivim grupama kroz uvođenje testiranja u zajednici”, saopšteno je iz Cazasa.

Godinu je prošlo od kada su se Podgorica, Bar i Bijelo Polje pridružili gradovima brzog odgovora na HIV potpisivanjem Pariske deklaracije.

“Za tih godinu Glavni grad je strateškim politikama već prepoznao svoje obaveze, a nadamo se da će uskoro Bar i Bijelo Polje slijediti ovaj primjer. Uključenost lokalne zajednice u odgovor na HIV je važna naročito u momentu kada živimo u društvu sa veoma izraženom stigmom i diskriminacijom i rodnim nejednakostima”, ističu iz te NVO.

Povodom 1. decembra CAZAS će svoje aktivnosti prilagoditi trenutnoj situaciji pa će ih sprovoditi onlajn kroz promociju prve platforme za samoprocjenu rizika u odnosu na HIV – „Zdraviša“, kao i kroz sprovođenje online aktivnosti, edukacija, savjetovanja i distribuciju edukativnog materijala.

“Platforma je dostupna na portalu www.zdravlje.co.me i potpuno je besplatna i anonimna. Kampanja povodom 1. decembra sprovodi se uz podršku Glavnog grada”, zaključeno je iz NVO Cazas.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Komentariši

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja