Sveštenik Plamenac i njegov sin na optuženičkoj klupi

 Sveštenik Plamenac i njegov sin na optuženičkoj klupi

Skrnavljenje grobnice u porti manastira Pokrov presvijete Bogorodice u selu Brčeli dobiće epilog na sudu. Sveštenik Jovan Plamenac (65) i njegov sin Krsto (34) biće na  optuženičkoj klupi Osnovnog suda u Baru, saznaje Portal Bar.

 Osnovno državno tužilaštvo u Baru u optužici, na teret im stavlja da su kao saizvršioci počinili krivično djelo – uništenje i oštećenje kulturnog dobra iz člana 253 KZ CG, u sticaju sa krivičnim djelom –povreda groba.

U Osnovnom sudu u Baru saznajemo  da je potvrđena optužnica i da će suđenje uskoro biti  zakazano .

U optužnici se pored ostalog navodi da su 23.i 24. oktobra 2020. godine u dvorištu manastira Pokrov presvijete Bogorodice u selu Brčeli, “svjesni svog djela i htjeli su njegovo izvršenje, iako su znali da je njihovo djelo zabranjeno, neovlašćeno prekopali i razrušili i grubo povrijedili grobno mjestou kojem su sahranjena NN lica”

Grobno mjesto se nalazi do zidina manastira Pokrov presvijete Bogorodice i sastavni je dio manastira Gornji Brčeli koji ima status zaštićenog kulturnog dobra.

U optužnici se navodi sa su Plamenci dizalicom prvo pomjerili betonsku nadgrobnu ploču, a zatim ašovom iskopali šut ispod nadgrobne ploče u kojem su se nalazile tri lobanje i  tri ljudska skeletal

Podsjetimo,  sveštenik Jovan Plamenac  i njegov sin Krsto ,  uhapšeni su  nakon što su mještani  prijavili  policiji  da je navodno oskrnavljen grob mitropolita Arsenija Plamenca koji je, po njihovim tvrdnjama, sahranjen u porti manastira Gornji Brčeli. Plamencima je tada  na teret  stavljeno krivično djelo povreda groba. Nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu pušteni su da se brane sa slobode, u redovnom postupku.

Grupa  građana se  okupila u Brčelima  u znak protesta zbog, kako su  naveli,” skrnavljenja groba”od strane sveštenika Plamenca i njegovog sina.  Vikarni episkop Mitropolije crnogorsko primorske SPC Metodije izjavio je da je njihova namjera bila da postave krst i natpis na grobnom mjestu “ gdje je sahranjen mitropolit Arsenije Plamenac, a ne da oskrnave njegov grob”.  

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još