Svaki deseti maloljetni stanovnik nema na raspolaganju dovoljno sredstava

 Svaki deseti maloljetni stanovnik nema na raspolaganju dovoljno sredstava

Iz Asocijacije mladih Crne Gore pozvali su sve državne institucije, kao i cjelokupno društvo, da se zajedničkim snagama bore protiv siromaštva u našoj zemlji.

„Svjesni smo činjenice da je u Crnoj Gori sve veći broj onih koje možemo nazvati siromašnima, tj. po definiciji Ujedinjenih Nacija onih čiji su način života, konfor i dostojanstvo ispod standarda koji se smatra normalnim u društvu kojem žive. Prema istraživanjima koja su sprovedena u prethodnom periodu i koja potvrđuju istraživanja UNICEF-a u Crnoj Gori je oko 16 hiljada djece koja žive ispod apsolutne linije sirmaštva. U našem društvu to nije mala brojka, i to je brojka koja treba dobro da nas zainteresuje“, navode iz AM

Kako kažu, po istraživanjima to ispada da svaki deseti maloljetni stanovnik nema na raspolaganju dovoljno sredstava za minimalno zadovoljenje osnovnih potreba.

„Pored maloljetnih članova društva, tu su i ostali mladi koji žive na rubu siromaštva. Svi indikatori siromaštva ukazuju na to da su djeca i mladi ugrožena populacija u Crnoj Gori, te da su u većoj mjeri pogođeni sirmaštvom u odnosu na odrasle. Asocijacija mladih Crne Gore na prethodnoj održanoj sjednici donijela je odluku da će se u narednom periodu, pored ostalih aktivnosti koje se vezuju za mlade, afirmaciju mladih i podršku mladih, boriti i protiv siromaštva mladih u Crnoj Gori tražeći podršku i državnih institucija“, navode iz ove organizacije.

Predsjednik Asocijacije mladih Crne Gore Marko Popović iznio je svoj stav i mišljenje povodom ove društvene problematike i smatra da kada je u pitanju borba protiv sirmaštva kod djece rješenje možemo pronaći u osnaženju roditelja te djece da se aktivno ukljuće u tržište rada.

Naveo je da siromaštvo u Crnoj Gori nije nikakav drugi nego društveni fenomean i da mi kao društvo možemo da se izborimo sa njima ako budemo imali želju da jedni drugima pomognemo. Mala država kao što je Crna Gora ima nenormalne potencijale za srećan i bogat život i ne bi smjela da ima gladne i siromašne stanovnike.

„Asocijacija mladih Crne Gore aktivno učestvuje na terenu u pomoći sirmašnim slojevima stanovništva, onoliko koliko je to njena mogućnost i u narednom periodu očekujemo veći odziv i pojedinaca, firmi i institucija koje će da se uključe u ovu borbu. Ovim putem pozivamo sve državne institucije da se uključe u borbi protiv siromaštva, jer smanjenjem stope siromaštva imaćemo bolju i srećniju društvenu zajednicu“, zaključeno je u saopštenju.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još