Prosječna zarada u februaru u Crnoj Gori 529 eura

 Prosječna zarada u februaru u Crnoj Gori 529 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u februaru je, prema podacima Monstata, iznosila 529 eura i bila je 0,2 odsto manja u odnosu na januar.

Prosječna neto zarada u februaru je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 1,1 odsto.

Prosječna bruto zarada u februaru je iznosila 790 eura. 

„Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u februaru u odnosu na januar zabilježile rast od 0,5 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period pale 0,7 odsto“, navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su objasnili da su prosječne zarade bez poreza i doprinosa u februaru u odnosu na januar porasle u sektorima poslovanje sa nekretninama 2,7 odsto, obrazovanje 1,1 odsto, državna uprava jedan odsto, vađenje ruda i kamena 0,8 odsto, umjetnost zabava i rekreacija 0,5 odsto, trgovina na veliko i malo i administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti po 0,3 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 0,2 odsto.

Pad je zabilježen kod stručne, naučne i tehničke djelatnosti 7,1 odsto, snabdijevanja električnom energijom 6,6 odsto, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva pet odsto, građevinarstva 2,9 odsto, snabdijevanja vodom i upravljanje otpadom dva odsto, usluga smještaja i ishrane i informisanje i komunikacije po 1,6 odsto, ostalih uslužnih djelatnosti 1,1 odsto, prerađivačke industrije 0,8 odsto i finansijske djelatnosti i osiguranja 0,7 odsto.

Izvor: Mina business

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još