Pismo Amfilohija ipak nije za javnost

 Pismo Amfilohija ipak nije za javnost

Foto: mitropolija.com

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori neće javno obznaniti testament njenog nedavno upokojenog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, jer je, kako je pojašnjeno Pobjedi, „riječ o mitropolitovom privatnom pismenu“.

Advokat SPC Dalibor Kavarić, koji je početkom novembra kazao Pobjedi da posjeduje dokument i najavio da će sadržaj objelodaniti po ozdravljenju administratora Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Joanikija, koji se donedavno liječio od kovida-19, kazao je da nije dobio blagoslov da javnosti prenese Amfilohijevu posljednju volju.

„Obavještavam vas da sam u razgovoru sa vladikom Joanikijem (kao administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske i mojim pretpostavljenim episkopom čije odluke apsolutno prihvatam i poštujem) dobio blagoslov da se u konkretnom radi o mitropolitovom privatnom pismenu, sa sadržinom koja nije namijenjena široj javnosti“, kratko je Pobjedu obavijestio Kavarić.

Podsjećamo, dan poslije zvanične objave da je poglavar SPC u Crnoj Gori preminuo od posljedica korona virusa, biznismen i ktitor SPC Miodrag Daka Davidović saopštio je da je Amfilohije ostavio pismo narodu i tada mandataru za sastav Vlade Zdravku Krivokapiću.

Najavio je i kako će oproštajno pismo „blagovremeno otvoriti“ Krivokapić.

Kazao je da je Amfilohije ostavio nekoliko amaneta – pisanih i usmenih, te da o tome mogu da svjedoče on i otac Justin.

„Zamolio sam ga da nam to napiše iako je bio u velikom grču i bolu. On je uspio da ostavi to pismo vjernom narodu i posebno mandataru Krivokapiću“, rekao je tada Davidović.

Pobjeda podsjeća i da su iz Mitropolije kategorično demantovali tvrdnje da je Amfilohije ostavio testament.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još