Novčane kazne za nepoštovanje mjera od 200 do 1.000 eura

 Novčane kazne za nepoštovanje mjera od 200 do 1.000 eura

Dok epidemiolozi trenutno stanje karakterišu alarmantnim, nakon godinu dana trajanja epidemije, mnogi građani još ne shvataju ozbiljnost epidemije što potvrđuje kršenje  protivepidemioloških  mjera.

„Od početka pandemije u martu 2020. do kraja kalendarske godine procesuirano je 310 lica, zbog krivičnog djela 287 – „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“, a od 1.januara do 15. marta procesiurano je 126 lica za isto djelo što je od početka pandemije ukupno 436 osoba“, kazao je za Portal Bar rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Bar tužilac Radovan Đurišić.

U ODT Bar navode da se uglavnom  primjenjuje institut odloženog krivičnog gonjenja. Novčane kazne kreću se u rasponu od 200 do 1.000 eura, što zavisi o kom kršenju mjera se radi. U prosjeku novčane kazne su od 300 do 400 eura.

Tužilac Đurišić kaže da visina kazne zavisi od načina kršenja mjera i koja je mjera prekršena, umišljaja, odnosno cilja kršenja mjera.  U zoni prekršajne odgovornosti je nepoštovanje mjera ukoliko se ne drži distanca od dva metra, kao i nenošenje maski.

Novčane kazne se uplaćuju u humanitarne svrhe – Crvenom krstu Crne Gore, Udruženju slijepih…

Evidentno je da su se ljudi „opustili“, a opuštanje je počelo od avgusta prošle godine i nažalost traje, a epidemija ne jenjava.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje za godinu dana Covidom-19 se zarazilo više od 84.000 građana u Crnoj Gori. Liječenje traje petnaestak dana, a kod težih kliničkih slika mnogo duže. U prethodnih godinu dana, od posljedica koronavirusa u našoj državi preminulo je 1.136 ljudi.

 Za godinu dana nismo uspjeli da shvatimo poruku: “Gram prevencije vrijedi koliko kilogram liječenja”- (Henry De Bracton, 1240. godina)

Pročitajte još