Neće biti pokrenut disciplinski postupak protiv učiteljice Baše

 Neće biti pokrenut disciplinski postupak protiv učiteljice Baše

Neće biti pokrenut disciplinski postupak protiv učiteljice Florinde Baše iz Osnovne škole „Boško Strugar“ u Ulcinju koja je na društvenim mrežama prošle sedmice objavila fotografiju na kojoj djeca prekršenih ruku oponašaju orla na albanskoj zastavi, a koja je snimljena tokom časa.

Učiteljica je, u izjavi datoj upravi škole, pored ostalog konstatovala da je pogriješila što je fotografiju iz učionice objavila na društvenim mrežama.

Direktor OŠ „Boško Strugar“ Miodrag Andrović kazao je za Portal Bar da je učiteljica Baša dala pismenu izjavu u kojoj je navela šta se desilo na času.

Baša, foto: Facebook

„U odjeljenju u kome je učiteljica Baša imala čas sva djeca su albanske nacionalnosti. Razgovarali su o prazniku, Danu albanske zastave. To je dan koji slave svi Albanci i koleginica je postupila u skladu sa Zakonom koji dozvoljava da se istakne albansko obilježje. Nakon priče o Marku Miljanovu, pitala je učenike da li znaju šta znači sjutrašnji datum. Djeca su odgovorila da znaju i onda je nastao snimak koji je objavljen“, kazao je Andrović koji smatra da je sporno to što je učiteljica snimak iz učionice objavila na društvenim mrežama.
„Napravila je prestup zbog objave fotografije. Za svaku objavu iz škole treba da se konsultuje uprava, što učiteljica Baša nije uradila. Svjesna je da je, kako je navela, pogriješila. Svakome se može desiti da pogriješi. Učiteljica Baša radi desetak godina i nikada do sada nije imala bilo kakav propust u radu. Razgovarao sam sa školskim odborom, stručnim aktivima u školi, i svi su mišljenja da ne treba pokretati disciplinski postupak“, kazao je direktor OŠ “Boško Strugar”.
Podsjetimo, nakon što je fotografija iz učionice objavljena na društvenim mrežama, Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je još uvijek aktuelnog ministra prosvjete Damira Šehovića da reaguje na očiglednu zloupotrebu djece u političke svrhe u slučaju učiteljice iz Ulcinja Florinde Baše koja je na Fejsbuk profilu objavila fotografiju svojih đaka sa prekrštenim rukama koji oponašaju orla sa albanske zastave.
Učiteljica Florinda Baša je, kako se vidi na fotografiji koja kruži društvenim mrežama, podsticala đake Osnovne škole „Boško Strugar“ da prekrste ruke oponašajući orla sa albanske zastave, a sve u čast praznika države Albanije – Dana zastave .
„I u ovom slučaju se radi o zloupotrebi djece, upotrebi simbola druge države, podsticanju na podjele i tome slično. Istina je da je Dan zastave i Dan proglašenja nezavisnosti Albanije jedan od najvažnijih datuma albanskog naroda, ali je nedopustivo zloupotrebljavati djecu u političke svrhe“, navode iz SNP-a, uz podsjecćanje da je ministar Šehović reagovao u slučaju učiteljice Rade Višnjić iz OŠ „Jugoslavija“ u Baru.
Rada Višnjić iz OŠ „Jugoslavija“  dobila je otkaz, nakon što je direktorica škole Biljana Vukmanović shodno Zakonu o radu pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti, nakon što je učiteljica 4. oktobra pozivala učenike preko Vajber grupe na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru.
Prethodno je Višnjić objavila na društvenim mrežama fotografiju iz učionice na kojoj se vide dječiji crteži na kojima je naslikan lik iz crtanog filma – štrumf, a pozadina je u bojama trobojke.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Komentariši

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja