Krivokapić: Vršilac dužnosti direktora ANB Dejan Vukšić; V.d. direktora policije Vesko Damjanović

 Krivokapić: Vršilac dužnosti direktora ANB Dejan Vukšić; V.d. direktora policije Vesko Damjanović

Foto: Screenshot

Vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost biće  Dejan Vukšić, a v.d. direktora policije Vesko Damjanović, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić. On je kazao i da su usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

V.d. direktora ANB Dejan Vukšić; Usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

“U toku je treća sjednicu sa velikim brojem tačaka dnevnog reda. Jedna se odnosi na izmjene i dopune Zakona o slobodi vjerosipovijesti, i to je usvojeno. Sjutra će se na konferenciji za štampu obratiti ministar pravde Vladimir Leposavić i dati sva objašnjenja. Konsultovali smo sve tradicionalne vjerske zajednice u CG i došli do rješenja koje je prihvatljivo za sve strane“, kazao je Krivokapić.

“Donijeli smo odluku u kojoj imenujemo vršioca dužnosti ANB, to je naš poznati advokat Dejan Vukšić. U međuvremenu će biti raspisan konkurs za dirrektora“, saopštio je premijer.

“Veljović je podnio zahtjev za razrješenje u UP i to je konstatovano kao činjenica na zahtjev vlade. Ova Vlada jeste i biće narodna. Mi nećemo da kršimo zakon, ima samo bolje od goreg i mi smo razmatrajući sve činjenice konstatovali da ne može onaj koji je na bilo koji način ugrožavao poslanike u Skupštini i bio silobatan, da bude vršilac dužnosti UP“, dodao je on.

V.d. direktora policije Vesko Damjanović

“Da bismo riješili situaciju, želim da umirim bilo kakve strasti i paniku, biće to ime u ovom trenu najprihvatljivije za sve nas. Da bi imali nadzor nad radom policije dogovorili smo se da dam ovlašćenje Abazoviću da se potpuno izdigne iznad novia UP i da sve ono što je nasušna potreba naših građana imamo u funkcionalnom obliku kako bi prevazišli potrebe koje imamo“, kazao je Krivokapić.

“Želimo da iskažemo našu potrebu da vrlo brzo dođemo da se raspiše konkurs i da imamo direktora policije koji će profesionalno i u interesu građana raditi svoj posao. Procedura nije brza ali na ovaj način prevazilazimo sve probleme koji bi izašli iz imenovanja koje građani ne odobravaju“, kazao je Krivokapić.

Vesko Damjanović je v.d. Uprave policije, dodao je on.

“Samo to treba da verifikujemo na sjednici koja će biti nastavljena odmah“, kazao je.

“Od sedam ili osam pomoćnika direktora vi nemate opciju već da nekoga od njih postavite za vd direktora. Tada birate najbolje iz naše vizure. Jedan čovjek neće biti uvijek prihvatljiv za cijeli način ali za sada je ovo najbolje rješenje“, pojasnio je premijer.

Sedam ambasadora opozvano

Opozvali smo sedam ambasadora one koje ste vi medijski prepoznali, saopštio je premijer.

“To je naša odluka u vezi sa profesionalnim bavljenjem svakom aktivnošću – pa i ambasadorima. Među ambasadorima samo je jedan karijerni, svaki ostali je politički. Taj jedan karijerni vrlo dobro zna zašto je on opozvan da ja to posebno ne razlažem. Neko ko je van prostora CG mora na najbolji način da se odnosi prema državi svojoj, ne prema partiji. Ispada da neki smatraju da ako niste  utoj i toj priči vi ne pipaate toj državi. Mi ćemo se boriti da ambasadori rade samo u korist CG, da od salonske više je usmjerimo ka ekonomskoj diplomatiji. Ako uspijemo u tome i veći br. investitora će biti u CG“, kazao je Krivokapić.

O imovini CPC u Glavnom gradu, oduzeta imovina

“Nema prava niko da krčmi državnu imovinu na bilo koji način. Ova odluka je donijeta negdje 17. decembra. Vlada u prelaznom vremenskom periodu je donijela mnoge odluke pa i ovu da ustupa zemljište Gl, gradu.Želimo d aono što je zajedničko po jasnim kriterijumima i principima prenosimo na druge entitete“, kazao je Krivokapić.

Naimenovanje direktora Uprave carina još na čekanju

“Danas nema imenovanja za Upravu carina. Imali smo predlog koji bi mogao da riješi probleme ali to nije prihvaćeno. Čekaćemo rješenja u dogovoru poslaničkih klubova“, kazao je Krivokapić.

O medijima

“Što se tiče slobode medija Varhelji mi je to uputio kao alarmantno pitanje. Ja sam rekao da ćemo krenuti u amandmane zakona o slobodi medija. I da ćemo medijima vratiti slobodnu. Pošto se tiče RTCG ona je zarobljena institucija. Ona nije u nadležnosti vlade“, naveo je on.

Iz inostranstva dolaze da urede RTCG

“Napravili smo pristup da dođe jedna renomirana evropska kuća koja će da uredi RTCG. To je naša obavez zbog građana koji plaćaju ono što emituje RTCG“, kazao je Krivokapić.

Sastanak sa poslaničkim klubovima…?

“Ne znam ništa o tom sastanku. Prvi put čujem. Možda je to stvar moje neinformisanosti jer sam dva dana bio na putu. Ja sam dogovorio sastanak sa šefovima poslaničkih klubova pobjedničke koalicije“, pojasnio je Krivokapić.

Koliko bi Damjanović mogao biti na čelu UP 

“Ne mogu sad odgovoriti na to pitanje. Na sjednici 28. biće nekliko tačaka dnevnog reda. Znam da je određena poslanička grupa uputila izmjene zakona o UP ali znate kako to proceduralno ide. Mora da prođe jasnu proceduru, potom Vladu koja to vraća Skupštini. U CG od 31. pa do 10. skoro ništa ne funkcioniše pa bi bilo neozbiljno da nešto licitiram“, kazao je Krivokapić.

IZVOR: FOS MEDIA – Violeta Rovčanin, Tamara Cupać

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još