Istraživanje: Zaražena osoba pola godine ima veoma mali rizik od nove infekcije

 Istraživanje: Zaražena osoba pola godine ima veoma mali rizik od nove infekcije

Foto: Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je naučno istraživanje sprovedeno na medicinskim radnicima u Velikoj Britaniji pokazalo da osobe zaražene koronavirusom imaju veoma mali rizik da se ponovo zaraze u periodu od šest mjeseci nakon oporavka.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus održao je virtuelni sastanak s ekspertima epidemiologije, a tom prilikom je iz sjedišta te međunarodne organizacije kazao da je u protekle četiri sedmice u svijetu potvrđeno više slučajeva zaraze koronavirusom nego što to bio slučaj tokom prvih šest mjeseci pandemije COVID-19.

On je, kako prenosi Agencija Anadolija, kazao da je situacija posebno alarmantna u Evropi i u Sjevernoj Americi u kojima su bolnice već pune i na pragu sloma zbog brzog priliva novooboljelih.

„Dobili smo dobre vijesti o vakcinama protiv koronavirusa i to nam uliva nadu da će pandemija biti okončana. Neophodno je da u ovom vremenskom intervalu upotrijebimo raspoloživa sredstva kako bismo zaustavili talas širenja zaraze i spasili živote ljudi“, poručio je Gebrejesus.

Na pitanje da komentariše istraživanje koje je pokazalo da osobe koje se oporave od infekcije COVID-19 imaju izuzetno mali rizik za ponovnu zarazu u periodu od pola godine, šef Programa za hitne situacije pri SZO-u Majk Rajan je kazao da je to odlična vijest i važna s aspekta razumijevanja nivoa antitijela koja se razvijaju u organizmu.

„Ovo je potencijalno važna informacija. Produžava mogući period zaštićenosti. Nadam se da će taj period biti još duži. Svjesni smo da postoji granica tog odbrambenog sistema, ali daje nam nadu za efikasnost vakcina koje bi mogle dodatno da produže period zaštite“, kazao je Rajan.

Spomenuto istraživanje sproveli su naučnici s britanskog Univerziteta Oksford i to u periodu od aprila do novembra i na uzorku od 12.000 zdravstvenih radnika, prenosi Agencija Anadolija.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još

Komentariši

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja