Galić: Biće više zaraženih, a manje hospitalizovanih

 Galić: Biće više zaraženih, a manje hospitalizovanih

U naredne tri sedmice očekuje se rast broja zaraženih virusom korona zbog prazničnih dana, međutim, ukoliko bude dominantan omikron sloj, neće biti povečan broj hospitalizovanih i umrlih, kazao je u Jutarnjem programu direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Smatra da je za očekivati da nakon praznika bude povećan broj zaraženih, te da naučnici predviđaju peti talas.

“Moramo biti pažljivi, ali po posljednjim podacima koji dolaze od struke, iako je omikron zarazniji i brže se širi, hospitalizacija i smrtnost je mnogo manja, što je ohrabrujuće”, kazao je Galić.

Podsjetio je da je omikron potvrđen u Crnoj Gori, te da očekuje da u januaru to bude dominantni soj.

“Za sada kod nas nije dominantan. Uspostavljena je transmisija, pa se očekuje da u januaru postane dominantan kod nas. Napomenuo bih da kada jednom dospije u državu, brzo se širi”, objašnjava Galić.

Direktor IJZ-a ističe da je u trenutku kada su predložne mjere, epidemiološka situacija u Crnoj Gori bila je povoljnija u odnosu na neke evropske zemlje i region.

“Mi naravno, pratimo epidemiološku situaciju. Posljednje sedmice bilježi se povećan broj zaraženih što se poklapa sa detekcijom omikron soja. Mjere nikada nisu haotične. Donosimo ih u odnosu na trenutnu situaciju. Budući da je to dominantan proces, mi ih prilagođavamo”, kazao je Galić.

On je apelovao na građane, bez obzira da li su vakcinisani, praznike slave isključivo sa ukućanima.

Ukoliko bude dominantan omikron soj, očekuje se povećan broj oboljelih, ali će zdravstveni sistem biti očuvan, odnosno, neće biti povečan broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

“Do tada ima sigurno tri nedjelje. Mi ćemo pratiti situaciju, predlagaćemo mjere, ali će nam biti potrebna i pomoć građana”, kazao je Galić.

On je kazao da je vakcinisano oko 1700 djece od 12 do 17 godina.

Institut je detektovao i prve slučajeve gripa.

„Mi nijesmo prestajali da pratimo i detektujemo grip. Ko će biti testiran na koronu ili grip zavisi od procjene izabranog ljekara. Uzorci se najčešće uzimaju od hospitalizovanih pacijenata. Dakle ukoliko neko ima upalu pluća, a nema koronu, testira se na grip. Povremeno se uzimaju uzorci pacijenata koji imaju simptome korone, a nije korona i testiraju se na grip”, rekao je Galić.

Ističe da je širenje gripa prethodne godine spriječilo nošenje maske.

On je apelovao na građane koji su dospjeli za treću dozu da se vakcinišu. 

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još