Dvorac kralja Nikole neće izdržati još dvije velike kiše

 Dvorac kralja Nikole neće izdržati još dvije velike kiše

Foto: FOS Media

Veliko nevrijeme koje je u oktobru pogodilo Opštinu Bar prouzrokovalo je ogromnu materijalnu štetu u gradu i još jednom, nažalost, aktuelizovalo problem zapuštenosti Dvorca kralja Nikole, posebno krova, koji je i ovog puta prokišnjavao. Krov ovog spomenika kulture, kako u razgovoru za Dnevne novine tvrdi upravnik Zavičajnog muzeja i Starog grada Bar, arheolog Mladen Zagarčanin, neće izdražati još dvije-tri velike kiše.

„Krov je u veoma lošem stanju i hitno ga treba obnoviti, ali ne popraviti, već od početka do kraja obnoviti prema projektu koji se ovih dana radi. Ukoliko ne dođe do toga katastrofa je neminovna. Dvorac neće izdržati još dvije tri velike kiše, a ogromna količina neprocjenjovog muzejskog materijala koji se nalazi u njemu će da ode u nepovrat“, kazao je za Dnevne novine Zagarčanin.

On je još jednom apelovao na nadležne da se iznađu sredstva kako bi se zaštitili ovaj, za crnogorsku istoriju izuzetan sppomenik kulture i nešto bez čega se ne bi mogao zamisliti Novi grad.

Rizikuje se da ogromna količina neprocjenjivog muzejskog blaga ode u nepovrat; Foto: privatna arhiva

Zagarčanin podsjeća da je Dvorac bio gotovo srušen u velikom zemljotresu 1979. godine.

„Obnovljen je odmah posle toga. Obnova je trajala dugo i tadašnji direktor Dušan Marić, koji se ovih dana upokojio, a koji je najznačajniji za stvaranje muzeja, uspio je da iznađe sredstva za njegovu kompletnu restauraciju. Ono što nije urađeno je da se krov Dvorca kralja Nikole prepokrije bakrom, već nekim drugim materijalom koji se uslijed vremena, seizmičkih kretanja i stalne vlage na određenim mjestima raspukao, tako da voda curi i kroz krov, ali i kroz rasvjetu koja je neplanski i na brzinu urađena 2008. godine kada su bez projekta i planskog djelovanja, a trošenjem velikih sredstava, rađeni projekti rasvete, ampasiranja stolarije, krečenja spoljnih fasada…. Postavljanjem svetiljki pored stolarije iz 1884. godine,  problem vlage se još više usložnio, tak da ne curi samo kroz krov, već i sa strana“, objašnjava naš sagovornik.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture je za ovu namjenu izdvojilo 20 hiljada eura. Zagarčanin tvrdi da je potrebno izdvojiti barem tri puta više.

„Za krov treba izdvojiti oko 60-70 hiljada eura. Nakon kompletno urađenog projekta vidjećemo kolika je suma potrebna za sve ostale radove. Postoje obećanja da će se odvojena sredstva dopuniti, jer izdvojena suma nije dovoljna, iako nije precizirano o koliko većem iznosu je riječ. Potrebne će biti, vjerujem, i donacije“, kaže Zagarčanin.

Upravnik Zavičajnog muzeja upozorava i da se u lošem, čak sličnom stanju, nalazi i „Knjaževa bašta“.

Zavičajni muzej grada smješten je u Dvorcu kralja Nikole od 1959. godine, a u njemu se, trenutno, održavaju različiti kulturni sadržaji.  Ovo arhitektonsko zdanje je, inače, sagrađeno 1885. Godine, a djelimične sanacije rađene su 1990. i 2008. godine. Korisnik ovog spomenika kulture trenutno je JP Kulturni centar Bar.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još