Dr Bojana Knežević – reumatolog: od reumatoidnog artritisa obolijevaju više žene nego muškarci

 Dr Bojana Knežević – reumatolog: od reumatoidnog artritisa obolijevaju više žene nego muškarci

U svijetu postoji oko 20 miliona ljudi koji imaju neki oblik reumatoidnog artritisa. Međutim, u Crnoj Gori ne postoje precizni podaci koliko je oboljelih od artritisa. Medicinske analize su pokazale da svaki četvrti oboljeli ima težak oblik bolesti koji brzo napreduje.

Specijalista reumatolog dr Bojana Knežević za Portal Bar pojašnjava da je reumatoidni artritis zapaljenska reumatološka bolest, autoimuna bolest koja zahvata periferne zglobove, obično zahvata male zglobove na šakama i na stopalima.

-Karakeriše se jutarnjom ukočenošću u šakama i stopalima, otokom i bolom u zglobovima čime onemogućava normalno funkcionisanje pacijenata. Što se tiče učestalosti reumatoidnog artritisa on je učestaliji kod žena između 20. i 50. godine života, kada je njihov najvažniji period u ispoljavanju radne sposobnosti, kao i sposobnosti življenja u svojoj porodici i češće se javlja kod žena u odnosu osam na prema jedan u odnosu na muškarce, navodi dr Knežević iskustva sa pacijentima  iz zdravsteve ustanove “Tesla Medikal” Berane.

Prema riječima dr Knežević, nažalost ne postoji jednostavan test kojim se može utvrditi dijagnoza kod ovih oboljenja, već se ona temelji na višestrukim dijagnostičkim procedurama i fizičkom pregledu.

Objašnjava da labaratorijske analiza se ne rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nego u sekundarnim i tercijalnim ustanovama, gdje se mogu uraditi specifična imunologija za reumatiidni artritis, pa se može lako doći do dijagnoze.

“Reumatoidni artritis se liječi kortikosteroidima u smislu da smanjimo zapaljenje. Liječenje kortikosteroidima mora da traje kratko jer imaju toksične efekte, prije svega u smislu da mogu pacijentima koji imaju šećernu bolest da povise nivo šećera, kao i povećanje krvnog pritiska kod starijih pacijenata, ali su kod nas jako korisni kada postoji upala zglobova”, naglašava dr Knežević.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još