Damjan Ranitović operisan u Bolonji, operacija uspjela, ljekari zadovoljni, mladić koji pobjeđuje sarkom se osjeća dobro

 Damjan Ranitović operisan u Bolonji, operacija uspjela, ljekari zadovoljni, mladić koji pobjeđuje sarkom se osjeća dobro

Damjan Ranitović kome je prošle godine dijagnostikovan maligni tumor kostiju – Juingov sarkomom operisan je u klinici Ricoli  (Rizzoli Orthopedic Institute) u Bolonji. Operacija  desnog  dijela karlične kosti je izvršena 4. januara i trajala oko četri sata, a Damjan se  osjeća  dobro, potvrdila je Damjanova majka Vjera za Portal Bar.

Operacija je uspjela, Damjanu je zamjenjena ilijačna kost,  saopštili su roditeljima ljekari iz prestižne klinike za ortopediju.

– Stručni tim ljekara hirurga – ortopeda prof. dr Davide Maria Donati, prof. dr  Massimiliano De Paolis koji su operisali Damjana su zadovoljni. Damjan se dobro osjeća, kazala  je srećna majka Vjera.

Prije nego što je tim ljekara izvršio operaciju na klinici za ortopediju, Damjan je primao hemioterapiju na klinici  SantOrsola u Bolonji.

– U Italiju smo došli 18. septembra 2020. godine, i preko organizacije AGEOP Ricerca, Damjan je primljen 21. septembra na kliniku Sant’Orsola-Malpighi u Bolonji na onkološko odjeljenje gdje ga je vodio dr. Prete Arcangelo jedan od najpoznatijih svetskih onkologa. Nakon niza hemioterapija i drugih onkoloških pretraga dvije najveće i najpoznatije bolnice  u Italiji,  Bolonji, Sant’Orsola-Malpighi predvođene ortopedskim hirurgom prof. De Paolis Massimiliano i  Ortopedski Institut Rizzoli na čijem čelu je  prof. dr Davide Maria Donati  hirurg – ortoped   su dogovorili operaciju za  4.  januar na Ortopedskom Institutu Rizzoli.  Operaciju   je trajala  četri sata, kaže majka Vjera. Trenutno se Damjan oporavlja na Institutu Rizzoli, nakon čega će se ponovo vratiti u bolnicu Sant’Orsola.

– Veliku zahvalnost dugujemo posebno svim građanima koji su učestvovali u humanitarnoj akciji prijupljanja pomoći za Damjanovo liječenje, humanjtarnoj organizaciji AGEOP Ricerca, bolnicama Sant’Orsola i Ortopedskom  institutu  Rizzoli, naravno doktorima onkolozima i hirurzima – ortopedima  koje smo naprijed naveli, naveli su Damjanovi roditelji Vjera i Dragan.

U avgustu prošle godine, Damajnu je u 18.godini života dijagnostikovan maligni tumor kostiju – Juingov sarkomom. Liječenje je započeo u Institutu za onkologiju u Beogradu, gdje je primio prvu hemioterapiju, ali i dobio preporuku da nastavi liječenje na klinici u Bolonji koja ima  najbolje  rezultate za liječenje  malignog tumora kostiju – Juingov sarkomom.

Damjan Ranitović je kao đak generacije završio Osnovnu školu Kekec u Sutomoru, a bio je i jedan od najboljih učenika Srednje stručne škole u Baru na odsjeku farmacija. Omiljen u društvu, mladić za primjer, odličan učenik  i iz bolničkog kreveta u Italiji,  pratio je online nastavu.

Podsjetimo, kad je Damjanu dijagnostikovan Juingov sarkomom, Damjanovi drugovi i drugarice, uz podršku njihovih profesora, počeli su prikupljanje sredstava za liječenje. Ubrzo su se akciji pridružili i brojni sugrađani, realizovane su mnogobrojne humanitarne akcije za Damjanovo liječenje, a  osnovana je Facebook grupa PODRŠKA ZA DAMJANA RANITOVIĆA IZ BARA-SUTOMORA. Na svom FB profilu Božidar Čarli Nikolić prvi je objavio radosnu vijest iz Italije o  Damjanovoj uspjeloj operaciji.

Inače, nakon informacije da  je Damjanu  preporučeno liječenje u Bolonji,  Baranka  koja već dvije decenije živi u Bolonji,  Valentina Dada Velimirović sve vrijeme je podrška mladiću i njegovim roditeljima, Vjeri i Draganu. Valentina Velimirović, filolog i bivši službenik Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, danas je angažovana kao prevodilac i aktivista humanitarne organizacije koja pomaže oboljelim od najtežih bolesti sa EX YU prostora koji se liječe na čuvenim klinikama u Bolonji.

Avatar

Biljana Dabić

Pročitajte još

Komentariši

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja