Abazović povodom pronevjere više od milion eura u MUP-u: Klupko je počelo da se odmotava

 Abazović povodom pronevjere više od milion eura u MUP-u: Klupko je počelo da se odmotava

Više osoba zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova dalo je izjavu u policiji u sklopu akcije “Granica“ u kojoj je pronevjereno više od milion eura. Tužilac Osnovnog državnog tužilaštva Vukan Radonjić kazao je da će neki od njih biti osumnjičeni a neki svjedoci u slučaju, prenosi FOS Media.

“U saradnji sa Tužilaštvom došli smo do informacija da je više lica počinilo krivična djela. Informacije smo dostavili Tužilaštvu i krenuli u realizaciju konkretnog predmeta. U ranim jutarnjim časovima privedeno je šest lica, jedno nije jer je kovid pozitivno a jedno je nedostupno. Krivičnom prijavom koju priprema ovaj odsjek obuhvaćeno je i jedno pravno lice“, kazao je načelnik Odsjek za suzbijanje privrednog kriminala Dalibor Medojević.

Državni tužilac i portparol ODT Podgorica Vukas Radonjić kazao je da su zajednički radili te je ovako brzo uslijedio i rezultat.

“I MUP je dao svoj doprinos ne samo kroz podnošenje izvještaja već i kroz obezbjeđivanje svih dokaza koji su bili u njihovom posjedu. Krivičnom prijavom predsjednik i dva člana komisije za otvaranje ponuda zbog zloupotrebe krivičnog položaja. Dokazi ukazuju da su najprije raspisali tender za nabavku opreme za nadzor granice ne uvažavajući sugestije i potrebe sektora granične policije, zatim su više puta produžavali rok za prijave, a potom i izmijenili uslove prijave na tender pa su tako favorizovali jedno lice koje se prijavilo a koje nije zadovoljilo kriterijume po četiri stavke“, kazao je Radonjić.

“Biće i protiv jedno pravnog lica podnijeta prijava. Nakon što je ponuda koja je jedina dostavljena ocijenjena kao ispravna donijeta je odluka da se zaključi ugovor sa MUP-om i formirana je komisija koja se tereti da je učinila nesavjestan rad u službi“, dodao je on.

Radonjić navodi da je Stručna komisija počela sa prijemom robe po isticanju svakog roka za izvršenje svakog ugovora. “Prijem robe vršen bez upoređivanja robe sa specifikacijom. Tek nakon toga utvrđeno da dio robe ne odgovara određenim karakteristikama, da nije određeni dio funkciopnalan i nije originalan. Tražena je roba italijanskog proizvođača a dostavljena kineskog na koji su bili žigovi italijanskog proizvođača“, kazao je on.

“Predsjednica komisije i tri, četiri lica izvršili nesavjestan rad u službi“, dodao je on.

“Svi članovi komisije za koje postoji osnov da su učinili krivična djela, ispravio bih kolegu iz policije, nisu privedeni oni su pozvani da daju izjave“, kazao je Radonjić.

“Vrijednost tendera je bila preko milion eura i jasno je da ta šteta može biti velika ali će se njen tačan iznos utvrditi prilikom vještačenja“, naveo je on. 

Podsjetnik za novinare

“Upoznajem novinare i sa pretpostavkom nevinosti. Sva lica se smatraju nevinim dok se ne dokaže krivica na sudu i pozivam da se tako odnose tokom medijskog izvještavanja. Ovo kažem jer se piše da su lišeni slobode a to nije tako. Samo su pozvani u policiju da bi dali potrebno obavještenje“, kazao je Radonjić.

Ministar MUP-a morao znati

“Želim da pohvalim rad UP i Tužilaštva. Skloni smo da kritikujemo ali i sto tako i da pohvalimo. Prošlo je okvirno manje od 30 dana i dobili smo ovaj epilog“, kazao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova za kontrolu rada policije Rade Milošević.

“Napominjem da i dan danas oprema ne radi, ni dan danas MUP nije vlasnik opreme niti ima mogućnost da upravlja radarima koji pokrivaju granične prelaze, te vjerujem da će se ubrzo utvrditi stepen odgovornosti uključenih lica. Iz mog ugla odgovornost ima i bivši ministar unutrašnjih poslova. On je morao biti upoznat o svim ovim aktivnostima. Provjerite zakonske procedure, ništa ne može da se desi bez znanja ministra. Ovo nije tender od pet hiljada nego milion i više pa toliko o toj vrsti odgovornosti“, naveo je on.

“Ovo je početak, svaki pojedinačni tender ćemo prekontrolisati. Ne znajući da je policija radila na ovom slučaju mi smo formirali međuresorsku komisiju, nakon kontrolisanja tendera smo utvrdili nepravilnosti. Kako smo dublje kontrolisali vidjeli smo da je po ovom tenderu postupala i UP. Kontaktirali smo ih, upoznali sa našim saznanjima, utvrdili da ima sličnih elemenata i od tog momenta smo zajednički postupali po predmetu. Započeli smo nezavisno predmet od UP a oni su ranije radili po ovom predmetu. Sedam mjeseci je predmet držan u višem tužilaštvu i tek onda dat u nadležnost Osnovnom tužilaštvu“, kazao je Milošević.

Kad je policija počela izjavu

“Policija je počela istragu 2019. godine. Da ne bude da branim policiju, oni su uradili sve što su mogli. U jednom trenu predmet je predat tužilaštvu. Tužilaštvo tad preuzima dalje korake“, kazao je Milošević.

Šta je sa ostalim tenderskim procedurama gdje su učestvovale ove osobe i da li su provjereni tenderi za nabavku gradskih kamera

“Dosta je tendera pokrenuto i višemilionki su. Prije 15 dana ministar unutr. poslova je formirao međuresorsku komisiju i u toku smo da vodimo radnje da bi smo utvrdili radnje da li je tu bilo istih aktivnosti. Svaki tender će biti prekontrolisan, bojim se da je ovo tek početak. Samo da se bavimo tenderima imali bi posla. To je jedan ozbiljan rad. Rano je govoriti, tek smo počeli. Četiri miliona je u pitanju, sreća je što je tender u postupku te možemo stopirati plaćanja i slično. Skinuta je oznaka tajnosti i to je skinuto. I sa svih tendera gdje to bude moguće biće skinuta oznaka tajno. Više smo nego otvoreni da javnosti prezentujemo sve što se radi“, kazao je Milošević.

Tužilac Radonjić rekao je da će neki od onih koji su danas pozvani imati status osumnjičenih, a neki svjedoka.

Da li će bivši ministar MUP-a Mevludin Nuhodžić dati izjavu 

“Cijeli postupak raspisivanja tendera vodila je komisija. Isporuku, ugradnju, puštanje u rad trebalo da kontroliše komisija. Zato smo i krenuli prema njima da vodimo postupak. Ukoliko neko od njih ukaže da je od nekog nadređenog dobio uputstvo pa ga izvršio ili da je neko nadređeni učestvovao s njima, to će biti dovoljno za tužilaštvo da i te nadređene ispita.  Neću iznositi sadržinu dokaznog materijala koji imamo jer je započeo postupak i ne bi bilo profesionalno da dajem takve izjave“, kazao je Radonjić.

Avatar

Portal Bar

Pročitajte još